Denna dag 1876: Katrina Melinda Lundstedt föds

Vi vill på inget sätt påstå att författaren eller kulturpersonligheten om vilken artikeln handlar om hyser våra åsikter. Vi berättar om olika delar av svenskt kulturarv oavsett vilken åsikt utövaren än må ha.

Katrina Melinda Lundstedt, ”Katrina-Korp”, dotter till Korp-Erik Olsson föddes 1 januari 1876.
Hon var en folksångerska och trallare från Hassela, Hälsingland.

På den tiden ansågs det opassande för kvinnor att spela på instrument och att uppträda och spela till dans. I stället så sjöng och trallade de spelmanslåtar. Hon hade gehör och bra minne, lärde sig faderns och andra spelmäns låtar från unga år då hon följde med på spelningar runt om i bygden. Katrina-Korp blev känd för sin stora musikalitet och hade långt upp i åren ett stort röstomfång.
Under 50-talet blev hon dokumenterad och inspelad, ett antal inspelningar finns på albumserien “Föregångare”. Idag förvaltas hennes låtar främst av O’tôrgs-Kaisa Abrahamsson.

Katrina dog 1962, och är begravd på Hassela kyrkogård.