Zorn, Målarnas målare, Sveriges mest framgångsrika konstnär.

Vi vill på inget sätt påstå att författaren eller kulturpersonligheten om vilken artikeln handlar om hyser våra åsikter. Vi berättar om olika delar av svenskt kulturarv oavsett vilken åsikt utövaren än må ha.

Anders Zorn föddes i Mora den 18 februari 1860. Hans mor hette Grudd Anna Andersdotter och kom aldrig att gifta sig med fadern, Leonard Zorn, som dock erkände faderskapet. Zorn växte upp med mamman och morföräldrarna i byn Yvraden i Mora.

Zorn antogs 15 år gammal som elev på Konstakademien i Stockholm. 1880 slog han igenom med akvarellen I sorg men redan då hade hans talang uppmärksammats och en del välställda stockholmare hade beställt porträtt av honom. Under ett sådant uppdrag träffade han sin tillkommande, Emma Lamm.

De förlovade sig hemligt i väntan på att Zorn skulle få en stadig inkomst. Hösten 1885 gifte de sig äntligen och paret reste en hel del de följande åren, somrarna brukade de dock tillbringa i Sverige.


1887-1888 övergick Zorn från akvarell till oljemåleri och framgångarna fortsatte. På Världsutställningen i Paris 1889 tilldelades Zorn den finaste av franska hedersbetygelser, Hederslegionen. Han reste till USA sju gånger, och målade bankirer, industrimagnater och politiker till astronomiska belopp. Bland beställarna fanns till och med presidenter, Grover Cleveland och William Taft. En tredje president, Theodore Roosevelt, porträtterades av Zorn i en etsning.

1896 flyttade paret hem till Sverige och Mora. Nu blev det mer av hembygd och allmoge i målningarna, Midsommardans värderades högst av honom själv.

Zorn gjorde mycket pengar på sin konst, och donerade också rikligt till projekt som Zorngården, Mora folkhögskola, Svenska akademien, en proffesur på Konsthögskolan och sin favoritkrog- Den Gyldene Freden.
Anders Zorns hälsa sviktade och han blev inlagd på Mora lasarett där han dog den 22 augusti 1920.

Han är begravd på gamla kyrkogården i Mora. I hans testamente överlämnades hans arv till Svenska staten för att instifta ett museum. Zorngården blev efter makan Emmas död 1942 ett museum som ingår i Zornsamlingarna.

Midsommardans Anders Zorn
Midsommardans Anders Zorn Bild: http://www.nationalmuseum.se