Lejsme Per mannen som lärde sig spela av näcken

Vi vill på inget sätt påstå att författaren eller kulturpersonligheten om vilken artikeln handlar om hyser våra åsikter. Vi berättar om olika delar av svenskt kulturarv oavsett vilken åsikt utövaren än må ha.

Idag för 197 år sedan föddes en man vars musik lever vidare och uppskattas än i våra dagar. Hans namn var Per Larsson, och på grund av hans fars yrke- liesmed tillkom familjenamnet Lejsme.

Lejsme Per hade nio syskon och föddes i ett fattigt hem i Dalarna. 25 år gammal gifte han sig med Brita och byggde tillsammans med henne det lilla finntorpet Rihimäki, eller Torkhusberget som det kallades, i Malungs fattigskog . Där bodde han fram till sin död 1907. Britta och Lejsme Per fick fem barn, och Britta avled 1884.

Lejsme Per kom att bli en mycket skicklig fiolspelare och var flitigt anlitad som spelman på bröllop och andra festligheter vida runtom i trakterna. Arvodet var ofta ett mål mat och naturligtvis alkohol. Familjen levde fattigt och vid ett tillfälle fick Lejsme Per fiolen beslagtagen i pant för en skatteskuld på 1,50:-

Enligt en skröna lärde han sig spela av Näcken själv, och fick betala för det med tre droppar blod och ett hädanefter stelt ringfinger. Som det sägs spelade han i en hopkrupen ställning med vilt stirrande, skelande ögon, vilket tillsammans med hans skickliga och intensiva spel kan ha bidragit till att hålla den skrönan levande. Folk påstod också att han kunde spela hur länge som helst, till och med sovande, så länge någon såg till att han höll sig upprätt. Lejsme Per var också något av en ”klok gubbe” som kunde stämma blod och åderlåta.

Förutom sin fiol, älskade han starkt kaffe med en klick smör i, tuggtobak och brännvin.

Lejsme Pers sista resa var något utöver det vanliga, och en historia som Finnmarken minns, men det lämnar vi till en annan gång. Historian innehåller bl.a en 20 -liters kagge med brännvin, ett getingbo, tre båtar och en grishandlares kärra..

Tack vare sonsonen Herman Strömberg bevarades hans musik för eftervärlden och kan uppskattas även idag. Hans stuga finns också att besöka, den ursprungliga är borta nu men Malungs kommun har bekostat en ny på samma plats. Lejsme Pers förening, som vill väcka och fördjupa intresset för finnmarkens kulturhistoria och dess folkmusik driver en dansbana där, och anordnar spelemanskvällar och danser.